Anke Labrie wint de enige echte virtuele naar een tekstregel  van alex roeka – ‘het enige wat blijft is de verandering’ – trofee op pomgedichten punt nl


zodra je niet meer weet
is die nu wel of niet
die grens steeds meer vervaagt
ze vaak ziet
in willekeurige passanten
 
als elke dag een moeten wordt
in een onherbergzaam oord
dan wordt het tijd
het leven te herschrijven
in andere nieuwe woorden
 
anke labrie
05-02-2021

het leven dat ‘herschreven moet’ in steeds andere woorden – het leven in de grondverf gezet om het weer wat van kleur mee te kunnen geven – en dat in de gelaten woorden van Anke deze week – waarin berusting en het oppakken van leven in nieuwe energie van poëtische woorden zijn gelegd. de weg van de tijd afgelegd  van vervaging via onherbergzaam naar nieuw. in ampel tien regels poëzie lezen we de troostrijke vertaling van ‘je moet toch door’. ik zeg goud! van harte. alle dichters natuurlijk bedankt voor de prachtige teksten deze week.
 
  • RIK VAN BOECKEL: het verleden bestaat niet meer
  • FRANS TERKEN: zwemmen in een zee van tijd en taal
  • IEN VERRIPS: vooruitzicht tegen beter weten
  • ANKE LABRIE: als elke dag een moeten wordt



gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.
foto: Rik van Boeckel

wie wint de enige echte virtuele
naar een tekstregel  van alex roeka – ‘het enige wat blijft
is de verandering’ – trofee op pomgedichten punt nl?
 
de romanticus kan zijn hart ophalen deze week – dat prachtige lied – ‘nog even’ als inspiratie
die door alles heen dringende stem – poëzie per lied – breekbaar krachtig – en dat alles onder je handen wegglijdt als de woorden in dit lied –  en ‘hoe wreed de tijd is’ zingt de zanger daarover ook geen misverstand.
 
 
macaber
 
soms is een gedicht een brief
een aantekening die nog gemaakt moet worden
vergeten te krassen in die boom van toen
 
voordat we
ik aarzel om het te zeggen
zijn opgegaan
 
tussen al die andere berichten door
die van haar dood bijvoorbeeld
we weten nog hoe ze daar stond tussen ons in
 
en van hem die niet meer
te zwijgen wist
over hoe weinig nog
 
we leven mee
nou ja voor zover ik je ken vermoed ik
dat je mee leeft – jawel dat doe je wel
 
hoe dit gedicht
dan toch tot een brief verworden is
te lang voor echte woorden
 
te kort voor de waarheid
als de aanzwellende muziek voor de dodendans
die we nog te dansen hebben
 
pom wolff
 
Aura

Hij is de koning der doven
wiens hand niet ver genoeg reikt
om het lichtend verloren rijk
van de klokken der wijsheid te omvatten
fluistert het verleden bestaat niet meer

aan de zon kun je niet zien
dat poëzie de ware toedracht voorspelt
de maan luistert naar het luidend heden
stemmen van licht en duisternis
laten horen wat een mens in zich heeft
poëtisch verantwoord weet

vredige stiltes doorzoeken gedichten
ze verschijnen in de geest
wie ze ziet schrijft ze op
ze veranderen wat is geweest
kruiden de tijd met zinvolle betekenis

de koning licht zijn aura op
in schijnsels van verandering
zijn kinderen laten geruchten na
hij doorzoekt zinnen en klanken
tot ze in voorbije echo’s verdwalen.


Rik van Boeckel
4 februari 2022

bijna hallucinerende woorden van rik van boeckel – woorden gegeven aan de verandering waartoe de mens in staat schijnt – oplichtende woorden bijna. een bijzonder gedicht in bijzondere taal bij een zeer bijzonder lied van alex roeka. op verlichte wijze vorm gegeven aan de meer donkere romantiek van roeka. in de schilderkunst zouden ze riks kunstwerk tot een werk van het symbolisme rekenen. dan missen we wel de wreedheid die de tijd in zich draagt.
Vooruitgang

Wat we van de wereld willen zien
honderd meter waterscheppen 
onder de minuut als van Tarzan
want een moet toch de eerste zijn

dat het na honderd jaar in minder tijd 
is niet een godswonder maar groei 
een eeuw graven naar steeds sneller 
en slagen maken voor de winst

alsof er geen grens is aan 
wat we onszelf en de wereld aandoen
uitputting komt met de dag dichterbij
het water staat hoger dan de lippen

de blik vertroebeld door een vuile oceaan
hoe hard en snel nog onze beste benen 
geen zeef in de vingers van welke hand ook
om het zuiver en schoon te houden

dat vooruitgang behelpen blijft 
werk aan een wereld die er niet om liegt
aan verandering een stem geven
zwemmen in een zee van tijd en taal


© FT 04.02.2022

dichter maakt aantekeningen bij de tijd die voort vliegt – de tijd door het handelen van de mens opgejaagd en zo beschreven gaan wij in een razende vaart met zijn allen de vernieling in. de echte broodnodige noodzakelijk verandering laat nog op zich wachten.  een nood zakelijk gedicht – geschreven nu het nog kan. alhoewel als het water hoger dan de lippen staat dan is hier niet het lot maar het noodlot van de mensheid beschreven.


als vriend wil ik je zien
de vriend die mij vergeten doet
herinneringen vervaagt
de pijn verzacht
 
je spint mij in in zoet verlangen
een vergezicht op wat nog komen kan
vooruitzicht tegen beter weten
 
uiteindelijk ben je mijn opponent
die hoe dan ook mij in de klauwen heeft
genadeloos mij naar het einde voert
 
 
 feb.2022
Ien Verrips


Ien houdt het eenvoudig – geen hallucinerend werkende oplichtende aura’s – of woorden over een door de mensheid uitgeputte aarde – nee iets over een onmogelijke liefde – een vooruitzicht tegen beter weten (in) – het weglaten van het woordje ‘in’ werkt heel goed hier. alsof een medicijn wordt ingenomen. een bittere pil – alsof we dokter Ien horen: hier meneer/mevrouw neemt u dit maar tegen het zo pijnlijke weten. de zoete tocht lijdt uiteindelijk tot een genadeloos  einde.
 
zo vergaat
wat mooi was
vaak in liefde

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter