het gedicht van de week: Frans Terken – voorts welkom op IJBURG 14 juli – 1400 uur bij de ‘poëtische manifestasie’ van de ‘anti-proleten’


de oorlog gesloten
zoals je gordijnen sluit voor buitenlicht
te veel te zien te lang

weer maagdelijk breekt vrede
uit goede grond kent aarde geen geschiedenis
en wapent zich naïef

in dit totaal verteerde landschap
groeit elke dag een nieuwe dochter nog


pom wolff
kappen nou
 
nu beeldschermbreed
en beeldschermblond
we doen aan documenten

een woord per dag een zin per week
dan heb je wel de zin die nooit geschreven werd
 
na verloop van taal weet je dat het dezelfde zin is
dezelfde woorden zijn – dezelfde hond
dezelfde lege ogen op het bordes
 
pw
het weekend is de komende weken wel voor U beschikbaar – voor aankondigingen of voor dichtkunstenaars – dichters die mij omver blazen met een prachtgedicht – zeg maar het gedicht van de week! eeuwige roem zal u treffen als ik uw gedicht uitroep tot gedicht van de week.

– zie bijvoorbeeld de aankondiging van Pieter en Boris van de ‘poëtische manifestasie’ deze zondag 14 juli op IJBURG – dichtbij de woorden van F. Starik die onze site pomgedichten trouwens een warm hart toedroeg – de dichter die ik meerdere keren in mijn auto liet rijden. mag ik een keer rijden pom – ik heb geen rijbewijs! sprak de dichter Starik met wie ik oa in de haarlem slamjury opereerde. op de terugweg al rijdende in mijn auto – op naar de staatsliedenbuurt waar de dichter huisde deelde hij mij een keer mede dat hij slechts twee auto-ongelukken had veroorzaakt tengevolge en bij de spaarzame autokilometers die hij had gereden in auto’s van hem toegenegen en bereidwillige eigenaren. ‘o maar 2’ sprak ik naast hem dapper.

-hoe dan ook de partner van de helaas te vroeg overleden dichter STARIK – VT zal oa optreden aanstaande zondag 1400 uur in IJBURG – u bent welkom.
-Special guest zondag tijdens de landelijke dichtersaksie: Freek de Jonge! Met de aanwezige dichters start hij een schrijfgroep van dichters anti-proleten.

VOLGORDE VAN OPTREDEN

Pieter & Boris – uw aksieleiders
Freek de Jonge
Vrouwkje Tuinman
Boris Kanen
Larissa Verhoeff
Onno-Sven Tromp
Hanneke Leroux

-pauze-

Pom Wolff
Jeffrey van Geenen
Yvette Neuschwanger
Jan Bulsink
Wietse Hummel
Yasmin Geradts
einde
voor wat betreft de weekenden houden wij van hier een zo-maar-reces – waarom mogen alleen die gasten die elkaar de tent uitvechten met reces. wij van hier zijn voor de vrede, voor de zomer en de warmte. en voor een zo maar reces. tot nader order – de zomerweken zeg maar.
GEDICHT VAN DE WEEK

Punt

Het kale leeghoofd 
– of is het een leeg kaalhoofd –
keek en zag ongehoord gebeuren
een klever aan complotten
halsstarrig volhoudend in haar gelijk 

wat voor ons wel een punt is
zetten wij een komma een pauze 
om leeghoofden om te katten
van ongelijk naar waar 
het ware verstand ontdooit

voor zover daarvan sprake kan zijn
laten we lege hoofden wegblazen
door onze woorden vol tegenwind
vals vuil met krasse pen geruimd

© FT 06.07.2024

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter