Ditmar Bakker wint de enige echte virtuele ‘Je bent een ontmoeting die als thuiskomen voelt’- trofee op pomgedichten punt nl – naar de woorden van columniste suzanne krijger. Vera van der Horst en Ton Huizer zilver, Cartouche en Petra Maria brons
laat ik beginnen met een woord van dank uit te spreken aan alle dichters die gedichten op het zo mooie thema instuurden. over een ontmoeting die als thuiskomen voelt. 5 gedichten – 5 dichters wil ik in het zonnetje zetten. brabant goed vertegenwoordigd vandaag. 2 dichters met wereldstrofen – Cartouche en Petra Maria – misschien raakt Cartouche met die ene strofe met die twee regels eigenlijk het meest indringend de kern van het thema: de eerste ontmoeting en dan het weten:
dat ogenblik wist ik dat je alleen verliezen kunt
Petra Maria maakt die eerste ontmoeting helemaal van de poëzie:
daar ben je dan stof van maanden in je haren had ik dat ooit kunnen vergeten
laten we het op een eervolle vermelding houden. maar met de aantekening dat deze vermelding in brons gebeiteld is deze week. houden we voor de andere eremetalen vera van der horst over met intense woorden en twee ietwat vreemde eenden in de bijt gelet op het thema: ditmar bakker en ton huizer. vera lijkt het meest intens gedoken in HEM, in het thema, om net op tijd de beheersing in de poëzie terug te vinden. een knappe prestatie – zilver. ook zilver voor ton huizer die met kleine vileine maar zeer geestige opmerkingen het date-leven schetst. goud voor Ditmar Bakker die met zijn poëzie deze zon dag in vasalisiaanse schoonheid drenkt.
Cartouche: dat ogenblik wist ik dat je alleen verliezen kunt
Ditmar Bakker: zozeer ontheiligd met je blik vannacht
Rik van Boeckel: keer naar binnen
Petra Maria: stof van maanden in je haren
Frans Terken: terug op hoogten die we beklommen
Anne Borsboom: buiten werd het witter, almaar witter
Magda Haan: zondig gloeien
Erika De Stercke: hoe mooi zou het zijn om
Babak Amiri: het zijn rare tijden mijn lief
Ton Huizer: Zij zeurt over yoga
Anke Labrie: om woorden die je nog niet eens
Vera van der Horst: zo thuis met je
Jako fennek: hoe we het hoofd verloren
Share This:
Gepubliceerd door Pom Wolff
Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman.
In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes.
Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'.
Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.)
'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.
Bekijk meer berichten
Doe mee met de conversatie
2 reacties
THUISGEKOMEN
onder het licht van de maan
zag ik je aankomen
gelijke tred met laatste gedachten
laten we nog even uitstellen
tot een oogwenk ons raakt
daar ben je dan
stof van maanden in je haren
had ik dat ooit kunnen vergeten
het is alsof in dit moment
alles op het spel staat
hemel en aarde, jij en ik
THUISGEKOMEN
onder het licht van de maan
zag ik je aankomen
gelijke tred met laatste gedachten
laten we nog even uitstellen
tot een oogwenk ons raakt
daar ben je dan
stof van maanden in je haren
had ik dat ooit kunnen vergeten
het is alsof in dit moment
alles op het spel staat
hemel en aarde, jij en ik
petra maria
Onze ruimte
De verschijning in het glas
jij in afgetrapte laarzen buiten
ik binnen op de drempel van wat was
speel pantoffelheld van toen
dat ik iets aardigs wil zeggen
woorden die je laten smelten
niet de brandende lava
waarin ik me liet wegglijden
de vreugde van vroeger zien
in ogen die elkaar vasthouden
hoe het ons weer warm maakt
terug op hoogten die we beklommen
kom hier en geef me je jas
pak mijn hand van niet onder gaan
laten we het binnen de randen
van onze ruimte houden
© FT 30.01.2021