onze éminence grise Jako FennekDag Pom, Ik weet niet of je je vandaag aan het gebruikelijke tijdschema vasthoudt, maar ik wens jou en de dichters fijne dagen rond de Kerst en de jaarwisseling. Wat de vrede en de liefde betreft heb ik weinig hoop, maar wait and see it! Een mens weet nooit en hopen is toegestaan, ook al wordt ons zand in de ogen gestrooid. Tussen al het vreedzame mijn liefde in ieder geval voor jullie allemaal! Groet van Jako. zeg je liefde? achter hem liggen opgestapeld jarenoude kerstgedachten, steeds dezelfde spreuken gelijk paus of koning in kranten leest hij hoop en vrede weer wordt de ziel van ‘t volk warmgeblazen, wordt weggewerkte droevenis losgeweekt in etalages tussen boeken hemden wasmachines stralen ballen bellen kaarsen alsof het leven en de liefde uit kitsch en licht bestaan dan krimpt zijn achterdocht weer samen draagt hij takken hulst in’t huis schrijft op pakjes laatste namen jako fennek een prachtig gedicht Jako – dank je wel namens ons allen – ja draag maar takken hulst het huis in – drink iets moois en warms met je lieven drinken wij op jou en op al je mooie bijdragen aan de site dit jaar. we hoeven geen koningen, geen machthebbers of pauzen – wij van hier hebben genoeg aan de poëzie – en dat je het zal blijven schrijven tot in de lengte van de dagen in goede gezondheid.
RENÉ BRANDHOFF – Laat ons samen…
ANKE LABRIE – Oh, de slingers nog…
FRANS TERKEN – weer een nieuw lied gezongen…
RIK VAN BOECKEL – de glinsterende rondjes
ROB MIENTJES – Laat het licht schijnen
IEN VERRIPS – we spelen met vuur
VERA VAN DER HORST – nog steeds zijn er wijzen…
de zondagochtendwedstrijd deze week – dit weekend – in de vorm van kerstgedachten -kerstgedichten – welkom – we zullen ze humaan verwelkomen – vredelievend zelfs – hoe erg u ook de zaken puntslijpt (cartouche haha) – nee we zijn vooralsnog de vrede lievende. wel een reactie en goud gezondheid en liefde voor iedereen die inzendt – én een mooi 2023 – met vrede ja. u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd. uit goede grond de oorlog gesloten zoals je gordijnen sluit voor buitenlicht te veel te zien te lang weer maagdelijk breekt vrede uit goede grond kent aarde geen geschiedenis en wapent zich naïef in dit totaal verteerde landschap groeit elke dag een nieuwe dochter nog pomwolff
Kerstnacht Ik wacht al heel mijn leven op de wijzen uit waar ook vandaan ze zijn toen nooit aangekomen misschien in een hinderlaag gelopen hun botten door slagen gebroken zij hadden ook enkel wat woorden het kindje is dan ook nooit gevonden ook omdat het nooit is geboren want zijn moeder was nog maagd maar ik wil nog elk jaar een keer geloven wat de wijzen ons zouden beloven dat er vrede komt in onze aard nog steeds zijn er wijzen het aantal groeit traag maar er zijn nog te veel dwazen zie het als de laatste grote plaag Vera van der Horstwij van de pom bedanken vera voor de poëtische bijdragen dit jaar en voor haar gastvrijheid om de pomdag te hosten – ergens in augustus – haar kerstgedicht met hoop – “dat mn kinderen het nog zullen meemaken, maar echte grote veranderingen gaan niet in jaren, maar eeuwen eeuwen eeuwen en dan weet je nog niet welke kant op (…) en wat een ergernis dat ik dat nooit zal gaan weten…” – de dagen nu gevuld met de top 2000 klanken – tot 2023 – met op de achtergrond vuurwerkgekkie poetin – zo langzamerhand begin ik hem niet te mogen – de dwaas inderdaad ja. dat ze voorbij gaan de dwazen en iets van vrede ons zal verwarmen.
Fijne kerstdagen Pom. Kerstlicht Kerstlicht gloeit in ogen van de reizende toekomst aan de boom met de piek naar de geboorte van liefde de glinsterende rondjes brengen het universum in zicht oorlog en vrede trillen met rede op de bodem van moeder aarde haar zoon de vriendelijke kerstman groet de wereld met een teken van geluk. Rik van Boeckel 24 december 2022 wij van de pom wensen rik mooie dagen – bedanken hem voor zijn ritmische poëtische bijdragen – voor zijn optreden in het amsterdamse Café Baut op een merik van der torren/mirjam al -dag. zijn heerlijke eeuwig durend – zo lijkt het – universele optimisme. poetin kan veel kapot maken maar nooit het aard en hemelstralen van een rik van boeckel.
Pom, het is niet vaak Kerstmis, het blijft toch echt beperkt tot twee dagen per jaar, al hangt iedereen zijn ballen al eind augustus in de winkel. De wereld lijkt aan twee dagen vrede per jaar wel genoeg te hebben. Nee, dan liever de vrede van pg, die is houdbaarder en klinkt beter. Hierbij mijn bijdrage. Ik wens je een vredig jaar met hier en daar ruimte voor een poëtisch relletje. Groet, René. prachtig dichtwerk – René dank je wel – nummer 1926 wordt nu gedraaid – ‘what can i say – she is walking away – what can i do still loving you – how can we hang on to a dream …’ – ergens wel passend zo bij het leven van de dichter die René ook is blijkens zijn bijdrage – elk jaar komt er iets bij – er waren jaren van verhuizing en verbouwen, er waren jaren van roeien en nog meer roeien – ik geloof dat ie een keer in zijn eentje van groningen naar amsterdam amstel kalfje roeide – in ieder geval werd er in een lokale krant over enorme spierballen geschreven en dit jaar was ie wereldreiziger Brandhoff – god mag weten hoeveel duizenden kilometers werden afgelegd – (deed ie ook nog even vera’s eindhoven aan) het is maar goed dat er poëzie is – kan ie soms even van enige contemplatieve rust genieten en wij van hier dan ook. wat brengt 2023 een Brandhoff? dat is de vraag.
Dag Pom, Voor jou en je lieven fijne dagen en de beste wensen voor 2023, met poëzie vanzelfsprekend. Heb een kerstgroet/eindejaarsvers bijgevoegd. In zicht Een nevel van sterren tegen het zwart aan de wand daarin de deur op een kier noem het eromheenlicht rond een kern van warmte het vuur dat binnenin brandt hoe het de kou verdrijft alles met liefde lichter maakt dagen van donker verdrongen nog wat stappen te gaan weer een nieuw lied gezongen verse adem die al op stoom raakt © FT 2022Alle goeds, warme groet, Frans op de drempel van het nieuwe jaar genieten we het inzicht van Frans zoals we dit jaar al vaker van zijn poëtische inzichten genoten op de pom – soms vlammend – heel soms de woede over politieke wangestalten – maar veel vaker lezen we van zijn poëtische bouwstenen voor een betere wereld – schudde ik hem de hand in Cafe Eijlders dit jaar waar hij de dichters marathon mede vorm gaf – bedank ik hem voor zijn onophoudelijke steun aan de pomsite. al zoveel jaren lang. naar ik hoop ook weer in 2023. een gezond jaar frans!
onze eerste kerst jij daar ik hier we zouden samen zijn ’t is oorlog deze kerst vandaar helden worden we genoemd bange helden zijn we we spelen met vuur verdrinken ons heimwee en gemis roepen om onze moeder de laffe schaamte het verraad dec. 2022 Ien Verrips ook Ien wens ik een gelukkig 2023 – dank voor de bijdragen op de dinsdag op de pomsite – afwisselend met peter posthumus – prominent aanwezig met haar – ik zeg voorname poëzie – in eindhoven bij vera – ik geniet ook van onze jaarlijkse ‘wijndag’ ergens in het zaanse – over een brug door kleine straatjes – tot je ien ziet schuren en schaven en schilderen aan haar zaanse huisje van hout – tot het glanst – zo als haar poëzie glanst – soms glanst van wrangheid. en een lief 2023 wens ik haar!
Voor jullie een kerstgedichtje dat ik eens schreef bijgesloten (op autobiografische basis; mijn vader was tuinder en daar stonden we met vijf kinderen op een rijtje. Hij had het druk met de witlof in die tijd. Leuke herinneringen). Hartelijke groet, Anke De kerstboom ‘Het kruis, waar is nou weer het kruis? Hoe kan dat nou, hoe is dat zoekgeraakt? Het moet er zijn, ‘t ligt vast ergens in huis, ‘k had nog wel zo’n prachtig kruis gemaakt.’ ‘Is er nog hout? Haal dan de zaag maar weer. Nee, niet dat smalle stuk, dan valt ie om. Altijd hetzelfde liedje hier. Dit is de laatste keer. Vasthouden zei ik, doe toch niet zo stom.’ ‘Staat ie scheef? Hoe komen jullie daar nou bij, dat lijkt maar zo. Die ene tak is veel te zwaar. Geen goeie boom gekocht? Nou ligt ‘t aan mij. Koop dan zelf een kerstboom volgend jaar.’ ‘Eerst de lichtjes. Natuurlijk weer een puinhoop. Jij houdt deze twee omhoog en jij die twee, nou jij ernaast, anders zit weer alles in de knoop. Dan houd je het maar op, nee, nou niet naar de wc.’ ‘Even draaien, er zit gewoon een lampje los. nou de piek. Kijk uit! Stap over die dozen heen. Je liet ‘m bijna vallen en dan zijn we echt de klos Want die is nog van opa en we hebben er maar een.’ ‘Oh, de slingers nog. Ja, zo, tussen de takken door. Nou nog alleen de ballen en het engelenhaar. Niet zeuren, verder heb ik er geen tijd meer voor. Het is een mooie boom geworden en nou is ie klaar.’Anke Labrie (kindertijd jaren zestig) Anke moet echt een ‘beter’ 2023 krijgen – het was weer vallen – qua gezondheid – maar gelukkig ook weer opstaan in 22 – ik verwelkom altijd haar bijdragen aan de pom bij de zondagochtend wedstrijd. vera schreef over de wijzen – dat ze er zijn – wij van de pom hebben er in ieder geval één – die in haar poëzie levenswijsheid weet te leggen op een zeer aangename lichtvoetige wijze – die lichtvoetigheid wens ik Anke ook in het dagelijks leven het komend jaar maar dan zonder vallen. en een mooi 2023.
Hoi Pom, Fijne en zware dagen in alle opzichten. Dit dicht ik toe. Kerstmis Mis kerst Mist sneeuw Alles groen en op rood Nevel staren In het licht dat maar niet uit wil Help zingen de Beatles En John wenst geen oorlog Net als ik, net als jullie, toch? George doet het met Michaël D’n heilige engel Geloven zult gij Laat het licht schijnen Op alles dat donkert Ik gun het iedereen Ieder jaar opnieuw Maar vooral met kerst Zo ben ik Rob Mientjes een nieuwe ster aan het fenomeen van de pom dit jaar – onze rob – waar zijn poëzie over gaat moet ik echt in 2023 gaan ontdekken – dat lukte mij nog niet in 2022. dank voor de bijdragen de laatste maanden – en je sportiviteit – het is niet aan velen gegeven de gesel van pomkritiek te overleven. jou wel. en zo moet het ook – een dichter STAAT achter zijn poëzie – wat ze er ook van zeggen. wens ik je een onvergetelijk nieuwjaar. ‘Laat het licht schijnen Op alles dat donkert Ik gun het iedereen …’ dank je wel rob!
Gepubliceerd door Pom Wolff
Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman.
In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes.
Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'.
Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.)
'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.
Bekijk meer berichten
Laat een reactie achter