Jee Kast schrijft “REST IN POËZIE MY FRIEND” – prachtig I.M. Marcel Linssen – 1954–2024 – en de woorden van Ronny Dijksterhuis

deze week geen zondagochtend wedstrijd – mede in verband met


Het was op avonden zoals deze, Marcel.
Dat we thuiskwamen met overwinningsroes, of de drijfveerkracht van het falen. Waar we andere dichters, slammers of rappers ontmoetten en aanhoorden. Waar we broederlijk het hoofd schudden of meelachten met een kronkelende taalgrap. Waar we potentieel zagen, uitkeken naar het Nederlands kampioenschap, waar we het oneens waren met de jury, of volmondig eens, en waar we toch discussies voerden. Het onmeetbare van poëzie in twijfel getrokken. Het was een thuis komen, kameraderie en zoveel meer. Elk hartzeer dat op het podium passeerde, elke schoonheid bezongen, of elk taalregister schuddend op schaal van … (die laat ik je zelf binnenkoppen).

We hadden goede woorden, maar ook kwade. Zeg maar discussies. OF nee, beter gezegd, artistieke meningsverschillen, want een kunstenaar was je. Eigenzinnig en koppig. Begeesterd en gedreven, en bij tijd even dromerig afwezig.
Want of DichtSlamRap nu echt op gedichtendag moest. Of dat gedicht nu echt in de bundel moest. Welke cover het meeste volk zou aanspreken. En waarom die ene dichter/es nu niet op de bühne stond. Of hoe Dichtslamrap nu geschreven werd, met koppeltekens, hoofdletters of niet.
Of over wat poëzie promoten was en het al dan niet het hoofd breken over gages.

Of DichtSlamRap nu echt op gedichtendag moest. Sommige vragen kwamen terug. Want als alle slammers en dichters opdrachten ter lande hadden, zou er dan nog genoeg volk naar Boxtel komen? En ja, je had gelijk.
Ik zeg het een keer. Dat was er steeds, in getale en vaak ook in kwaliteit. Verschillend pluimvee besteeg het podium, van allerlei caliber, colibri, parelhoen, koolmees, huismus, lepelaar. Sommigen hadden sporen en pluimen reeds verdiend, anderen een goede aanzet om te vliegen. Vogelbekdier, alle vijvers doorzwommen. Struisvogelpootafdruk in het veen. Je hebt wat nagelaten in Boxtel.

Het was op momenten dat we voelden dat poëzie leefde, of we nu optredens aan het beramen waren, Dichtslamrap-bundels in elkaar staken, of we nu vaartochten of niet organiseerden. Je bent een van die gezichten die maakte dat poëzie leefde.
(Met een thema of niet.)
En al ben je jaren bezig, de eerste mensen die in je geloven, achter je staan die vergeet je niet. En ik hoop dat iedereen die vandaag optrad (of niet), en ooit in Boxtel heeft gestaan, dat ook een beetje deed in jouw naam.

Rest In Poëzie, my friend.
Marcel Linssen
12/09/1954 – 07/01/2024
— — —
dichtslamrap

http://www.jeekast.be/

pom wolff:
ik begon op leeftijd aan de poëzie – en wist in Boxtel een bijzonder mens die de poëzie en de dichters die daarbij hoorden omarmde. MARCEL! prachtige uitgaven verzorgde – altijd met zachte lieve woorden een mailtje richting amsterdam stuurde om ZIJN dichtslamrap onder de aandacht te brengen. meerdere keren reisde ik naar boxtel – een keer wist ik te winnen – je wil niet weten hoe trots een slammer is/was als je boxtel in je zak had. ik gloeide van trots op de weg terug naar amsterdam op die legendarische avond . later nodigde Marcel DE RESIDENTIE uit – een groepje dichters uit 020 waar ik deel van uitmaakte met Karlijn Groet, Tom Zinger, Lucas Hirsch, Mohs Volke – Marcel had een neus(je) voor bijzondere poëzie en bijzondere mensen. en we waren graag in zijn buurt. ik herinner me een lieve zachte man die taal en poëzie hoog in het vaandel met zich meedroeg. het is fijn en een groot voorrecht in je leven zo iemand te hebben gekend. – ‘van mij had je mogen blijven marcel – dat weet je wel..’ – sterkte voor de familie.


Ronny Dijksterhuis
Net zoals velen heb ik Marcel leren kennen via DichtSlamRap, ergens in het begin van deze eeuw. Aimabel en bescheiden, maar een echte rebel van binnen met een uitgesproken mening. Als schrijver had ik weinig kwaliteit, maar deed toch graag mee aan DichtSlamRap, gewoon omdat het de gezelligste slam was van Nederland en minder competitief aanvoelde dan de andere slams. Dat heeft alles te maken met de verbindende kracht van Marcel en de sfeer die ter plekke werd gecreëerd door hem en het Boxtelse publiek. Later was ik vereerd door Marcel gevraagd te worden als vaste presentator van de slam en in die hoedanigheid met hem samen te werken. Daardoor veel nieuwe mensen mogen ontmoeten en leren kennen – die verbindende factor. Het telefoontje op 8 januari was geen grote verrassing, maar wel een schok. Het is heel verdrietig dat we afscheid moeten nemen van een bijzondere, speciale en geliefde man.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter