RIK VAN BOECKEL wint de enige echte virtuele – en om wie of om wat gaat het U echt deze week – trofee op pomgedichten.nl?

met dank aan mariejo die deze week diende als fotomodel temidden van de poppies op de ene foto en op de andere die diep filosofische blik in de verte passend bij het thema wat er zoal in het hoofd van de dichter omgaat deze week. ik houd het simpel RIK VAN BOECKEL schrijft / verhaalt van het mooie vreedzame bos en dat doet ie mooi – woorden die we in deze tijd goed kunnen gebruiken – in tijden van verval en verwording – van oorlog en talkshowgekakel – van harte gefeliciteerd RIK! dank aan de dichters die inzonden. (ben nog benieuwd of die grootscholten reageert haha – maar dat terzijde)


Hallo Pom

Hier is mijn bijdrage aan de enige virtuele.
Jij hebt mij als koerier gezien in de voorstelling Oorlog en Vrede.
Dit gedicht gaat daar over maar ook over de aanpak van decul tuursector door de radicaal rechtse kabinetsformatie. Daar maak ik me ook zorgen over!

Met dichterlijke groet
Rik van Boeckel



Het pacifistische kunstzinnige pad van de koerier

Een koerier voor de vrede
heeft alle reden oorlog te ontslaan
om ons daarvan te bevrijden 
als de goede herder verder te gaan 
op het pacifistische kunstzinnige pad
naar de troostrijke tijd van vrijheid en vrede 

vol liefde verdrijft hij oorlog uit hart en hoofd
schildert op het doek van natuur en cultuur
de boom van het mooie vreedzame bos 
hij kent en leidt de gevarieerde werkelijkheid 
zo zorgzaam met ons lot begaan 

hij verklaart die realiteit van de goede aarde
is de nooit verloren zoon in ‘t huis van kunst en vrede 
tijdens de heldere nacht van lange rust
dagen duren langer gedragen door troost. 

Rik van Boeckel
24 mei 2024

waar het de dichter om gaat – deze week – de opdracht of wat er in de dichter omgaat zo kan het ook geformuleerd – voor Rik is het ‘kunst en vrede’ – kort samengevat. in zekere zin lezen we zijn gedachten de gedachten van een koerier voor de vrede. was de werkelijkheid anders je zou hier bij deze tekst over fictie spreken. nu is er sprake van een oproep, een smeekbede in een Riks zorgen barend politiek landschap.
  • Rik van Boeckel – van het mooie vreedzame bos 
  • Rob Mientjes – Wie wat waar waarom en hoe
  • Luk Paard – ik word gek jij weertjesmaker
  • Erika De Stercke – over een duivel met manieren 
  • Ien Verrips – ze neemt me mee naar wonderland
  • Anke Labrie – zo probeer ik altijd weer

Wie wint de enige echte virtuele – en om wat of om wie gaat het U echt deze week? – trofee op pomgedichten.nl? we zullen moeten kiezen, prioriteiten stellen, hoofdzaken van bijzaken, dat is het leven en dat is zeker wat in deze tijd van de dichter wordt gevraagd. maar mogen we het ook lezen? op pomgedichten wél! de plaats om poëtisch ongenuanceerd uit te halen – uit de wereld te halen wat belangrijk is – wat existentiëel is en of wat niet – de dichters aan het woord! in de zondagochtendwedstrijd – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 8 uur. stuur in op het u bekende gmail. com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.


kopland en het al

het is weer eens zo een dag
van verwording – van gekakel op tv
‘het gaat er om wie je uiteindelijk geworden bent’
je hoort het ze zeggen in de talkshow zonder schaamte

het gaat er om wie je uiteindelijk geworden bent
ik denk dat de dichter kopland
over deze regel na maanden ploeteren
een gedicht had kunnen schrijven

ik denk aan zijn uitwaaierende stem
en de herhaling
van steeds weer die regel
steeds weer die regel in een ander licht

en als – het al – al ergens omgaat
dan zullen wij ook
op die dag van jou en van mij
want het gaat er om – het gaat er altijd om – om wie je

pom wolff

Goedemiddag Pom,
Ik weet het effen niet meer, mag dat? Dat mag, nee dat moet. Wil ik alles weten? Liever niet. Er moet wat te gissen en vergissen zijn, toch? Het leven wordt anders saai.
Met warme verwarde groet vol chaos, lekker puh …
Rob Mientjes


Wie wat waar waarom en hoe

Hoe waar wie wat waarom
Waar hoe wat waarom wie
Wie wat hoe waar waarom
Wat wie waarom hoe waar
Waarom wat waar wie hoe
Hoe waarom wie waar wat
Wat waar hoe waarom wie
Wie waarom wat waar hoe
Ik vraag het me af …
Wie wat waar waarom en hoe
Gaat dit leven heen …
Waar hoe waarom wat wie
Die Ahnung blas
Vielleicht und hoffentlich
Ins Blaue hinein
Dass was wichtig sein soll
Umsonst …


Rob Mientjes

het is wel duidelijk wat er in het hoofd van de dichter omgaat – je zou er bijna duits van gaan praten haha – een dichter in verwarring – of het mag ja hoor het mag. levensvragen mogen gesteld – de poëzie wordt er wel een tikkeltje persoonlijk door – mientjes lijkt hier besmet door het etwin grootscholten virus – die tracht al jaren lang in de taal iets te vinden waar de taal niet voor gemaakt lijkt. ach ik zeg ook maar wat.
” TOUGH (we are) “by luk paard

‘et beeld in gedachte
achter’n horizon
‘et zwijge opgelegd

dolleman
giet maar regenbuie uit
splijt’n wolk
ik word gek
jij weertjesmaker

mot je nog’n dreun
me vuist’n mokerslag
aan zon languit

vandaag gewoon de zoveelste keer
‘n regenhoos pal op de smoel
de tijd asof’et dood verzwijge

© luk paard

en’n paard-artje

” TOUGH (we are) ” by luk paard

dat’et goddedomme al 8 maand herfst is en zo de winter herfst gebleve en nu de lente nog altijd…herfst verdekkeme…herfst al die tijd asof’et oorlog is met de seizoene…en wie is dan de schuldige de oorlogsman…die weertjesman die regenman de dolleman…”but we are tough” of zo…mot je nog’nd r eun jij weertjesmaker


luk paard lijkt het niet meer te pikken. oorlog in de seizoenen, het weer op hol geslagen – het is dweilen met de kraan open – zoals altijd vloeit en stroomt de taal – vloeien en stromen de woorden zo bij luk paard zo  je huiskamertje in bij het lezen – als de boel hier ook maar niet onderloopt. bij paard leven de woorden op.


doorkijk

je stem klinkt 
veel luider dan de mijne 
hierdoor zet je de wereld 
nog niet stil

wie ben je eigenlijk
een wolf, dagelijks geschoren 
een duivel met manieren 
of een aangedikte rietstengel 

waar zit het fatsoen 
de aanrakingen en lachsalvo’s
vriendschapsbanden 
het liefdesleven

vele vragen 
hoef ik me niet meer te stellen
jij brulaap van jewelste
ik kijk door je heen 


Erika De Stercke

dit is wat erika bezig houdt – zo kennen we erika weer. die ‘aangedikte rietstengel’ werkt heel geestig – de ‘brulaap;  ietsje minder. in huize erika hoef je niet op de psychiaterstoel plaats te nemen voor een analyse – nog voor je goed en wel op een bankje plaatsneemt ben je al ontleed in een gedicht van dichteres. en er komen maar heel weinig mannen door de ballotage. zoveel is zeker.







ze neemt me mee naar wonderland
waar blokken torens stapelen 
schaterlachend instorten
kopjes thee vanuit de lucht geplukt
eindeloos geschonken net zo veel gedeeld
poes rijdt paard maar maakt zich uit de voeten
als zij haar vinger wijst, miauw is au
ze laat me toe in wonderland
daar is geen krant geen nieuws
dat zorgen baart,geen uitslag van een onderzoek
de wereld grenzeloos
zoals een kamer met een kind
dat wezen kan
ze neemt me mee haar oma ben ik
zij Alicia mijn kleinkindje


mei 2024/ IEN VERRIPS

hele sterke regels vind ik:
‘daar is geen krant geen nieuws
dat zorgen baart, geen uitslag van een onderzoek
…’ – hoe je in een paar streken een schilderij van woorden maakt.
 
qua poëzie voor iedereen hadden de laatste twee regels wel weg gemogen – particulier gehouden kunnen worden voor familieverband. de poëzie heeft die niet nodig.

Anke stuurt een gedicht van 2012 in – zo tracht ze te ontkomen aan zichzelf – de boodschap – een mooi gedicht – het eerbetoon was in 2012 al gegeven begrijpen we hier – in die zin dat het gedicht als kaartkado diende op gedichtendag. fijn om het weer eens te lezen – woord en beeld een mooi presentje.
 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter