Vera van der Horst wint de enige echte virtuele – weet je nog die ene dag aan zee – trofee – op pomgedichten.nl – vrij naar dat prachtlied van Maarten Bogaers

wedstrijd gesloten! de commentaren onder de gedichten

tsja wat moet ik nou midden in de nacht – met die prachtige muziek van Maarten op de joetjoep – zachtjes mooi en resoluut en dan die prachtige namen van lieve mensen met al die mooie regels over die ene mooie dag die – tsjaa natuurlijk daarna ook zo heel erg  eenzaam kan maken.  maar laten we genieten – zoals ik genoot vandaag in Alkmaar bij alja spaans Reuring en de mooie mensen die zij daar … – genieten van de prachtige gedichten hier – die ons terug brengen bij die mooie dagen die we genoten of zoals Mandy Eggerding het zaterdagmiddag bij Reuring benoemde – dat we in deze tijd ‘de radicale kwetsbaarheid’ zo hoog nodig hebben.

dank aan Maarten Bogaers die zijn ‘ radicale kwetsbaarheid’ zo mooi in een lied heeft neergelegd – die dag aan zee – dank aan de dichters die die dag in woorden voor ons lezer mooi maakten – vereeuwigden. de commentaren leest u onder de gedichten – in deze wedstrijd die natuurlijk geen wedstrijd is en nooit zal zijn.


Ik ben van grijs gaan houden

Wat moet ik doen,
zodat je van me houden blijft
terwijl ik in de uitgeleefde kop
van de toekomst kijk

Soms keer ik terug naar plaatsen
waar onze harten synchroon
in liefde klopten, tot je verdween
mij achterlatend

in het vergrijsde blauw

Je viste nog een droom
voor me uit het water

Vera van der Horst

ok nemen we de ‘radicale kwetsbaarheid’ van mandy als beoordelingscriterium vandaag. nou vera schiet meteen in die roos. 180 punten – one hundred and 80 roepen ze dan in de kroeg – wij zijn subtieler hier. wat prachtig die uitgeleefde kop in de eerste strofe ‘van de toekomst’- uw beoordelaar is meteen verloren. ik geef me over. hier lezen we in  prachtige eenvoud hoeveel pijn het leven kan doen en hoe je ook van pijn nog iets heel moois kan maken. hoe die droom onthouden is die de geliefde voor haar uit het water viste ooit. ze is van grijs gaan houden schrijft ze. zo een regel kun je alleen maar schrijven als je een prachtig leven achter je hebt liggen en als je toch nog verder moet. ik houd van vera’s grijs. het leven in woorden van kwetsbaarheid gegeven. mooi. dit goud!
  • VERA VAN DER HORST- Je viste nog een droom
    voor me uit het water
  • ANKE LABRIE – die dag zonder einde
  • MAX LEROU –jij – de zachte, de gewelfde,
  • KARLIJN GROET – tussen armen
  • CARTOUCHE – dat liefde laveren is
  • RIK VAN BOECKEL – in rustig schuim

jawel de enige echte virtuele zondagochtendwedstrijd weer eens een keertje in ere hersteld – en dat naar aanleiding van dat prachtige lied – van die prachtige singer songwriter Maarten Bogaers – ach ja hij zingt – ‘wat wisten we er ook van’ – meegenomen door de zon aan zee – die ene zo mooie onvergetelijke dag aan zee – voor het leven meegenomen – die ene dag om te bezingen – een dag om bij te dichten  – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

weet je 5

het is best moeilijk om jou
in eenvoudige woorden
te vangen
 
omdat zoveel
schoonheid in wezen
niet te vatten is
 
niet ongestraft kan blijven
zoals ooit genadeloos
verwoord
 
dat in de liefde alles
maar dan ook alles
van de liefde is
 
hard en onstuimig
het tweegevecht
strak en streng de string

pw
eindeloos

de zee leek eindeloos
net zoals onze liefde 
dachten wij

twee lome lijven
die hier voor altijd
en eigenlijk nog langer 
wilden blijven 

altijd op dat warme zand
die dag aan zee
die dag zonder einde

nooit meer zo godvergeten 
eenzaam
de dag die kwam
dagen erna

anke labrie
(9-11-24)
die dag zon der einde zo mooi gemaakt hier en dan ook die pijn later  bijna weggevloekt – en met wat een kracht – hoe het mooie en het alles overheersende mooi hier in enkele strofen naast het verliezen is beschreven. de lijn van kwetsbaarheid licht dieprood op. ik houd van de eenvoud hier bij Anke – niets is me liever dan eenvoudig mooi – schreef ik ooit. eenvoud is de dichter dienstbaar in zijn of haar poëzie bij grote dingen. en toch is eenvoud zo moeilijk te hanteren bij grote dingen. mooi Anke!
zuiderstrand                                       

           mijn kristallen hart lag al lang aan scherven
die ochtend – met de moed der wanhoop
lijmde ik de stukken aan elkaar

de stoutste schoenen die
ik vinden kon nog in mijn hand
plakte ik er vlug een liedje aan
en ging op weg

even later aan het water
van de noordzee – zuiderstrand
waar het vonken regende

mijn hart sprong op
ontsnapte aan zijn oude verpakking
en ging uit streaken
naakt en zonder schaamte

het vatte vlam voor veler ogen
en liet zich niet meer doven – één
waaghals heeft nog blaren op de tong

maar jij – de zachte, de gewelfde, rond
gehouwen uit zacht gesteente blies
met jouw adem zachtjes zuchtend
voor mij een nieuw hart zonder barsten

                          Max Lerou                   een vulkaan aan woorden, gevoelens, en het vuur van de liefde, van de liefdevolle woorden voor ons als vuurwerk gepresenteerd door de dichter Max Lerou – zo moet je euforie beschrijven zo is het goed – zo is het leven te leven – zo is het strand geworden tot een magisch liefdescentrum – zo zal het zijn om nooit meer te vergeten. er was liefdesvuur op het strand en ze dansten – dansten de wereld aan hun voeten – dansten een eerbetoon aan het allerhoogste – aan het houden van. (de kwetsbaarheid maar even voor later gelaten. gelukkig zo.)
                                                                                            




 

het verschil

alleen in de nacht
op zijn zwartst
voor de dag
je denkt aan een
ander, de lust
die je had

je ligt tussen
armen en
adem in je nek
tussen hebben
wat je wilt en
willen wat je hebt

Karlijn Groet

wat ben ik blij dat ze toch weer schrijft – haar  observaties neergelegd in een bijna mystieke waarneming. maar dan toch gewoon de woorden teruggebracht naar een aards nivo – van zweet en adem en armen en nek – de dichter Der Mouw zou van Brahman en Atman spreken. hier dan in dit gedicht Atman als een levensfase -de aardse fase – het onvolkomene – onderweg naar het aller aller hoogste. ‘door de liefde uitgekleed..’ zingt hier in de kamer Alex Roeka in het nummer sterrendal. en zo is het.

Die ene dag – weet je nog

We vlijden ons in het zand
huid ten voeten uit – verhit
jouw hand op mijn dij en mij
bestierf het lieve van je woorden
op mijn lippen, ik had het niet
het hart je te bekennen
zoals golven het strand

nam je mij, wilde ons samen
om bij zinnen te komen –
in het water maar eenmaal
aan de rand plots die rode vlag
voor onze ogen – ja wat wist ik
wisten wij van helder en donker

van stromen en dromen, hoe licht
-zinnig grenzen te overschrijden
dat liefde laveren is, haar eigen
gang gaat eeuwig en altijd
maar voor even
zoals die ene – dag aan zee


08-10-2024 / Cartouche

het is weer een schitterende dichterlijke Cartouche die we mogen genieten  – wie kan zo schrijven:
 
ik had het niet
het hart je te bekennen
zoals golven het strand

en wie zo?
 
dat liefde laveren is, haar eigen
gang gaat eeuwig en altijd
maar voor even
zoals die ene – dag aan zee

 
niemand! zo kan alleen Cartouche schrijven – had ik vandaag niet gekozen voor Mandys beoordelingscriterium van ‘radicale kwetsbaarheid’ – Cartouche zou met goud en glans gewonnen hebben. nu is het anders – ik wil de kwetsbaarheid waarderen.

De geschiedenis van de zee

De zee neemt alles rustig of onrustig mee
via herinnering aan de veelzijdige wind
terwijl de zon zich boven wolken of golven bevindt
de dagen aan de kust veranderen nooit of vaak

schepen aan de horizon schrijven soms geschiedenis
want af en toe zijn golven hoog en schuimend raak
het windstille geluk is de taak van het klimaat
zwemmen in zee maakt de mensheid tevreden

zo vormen zomerse dagen weelderige strandscènes
met in rustig schuim duikende mannen en vrouwen
zij verdienen het zeewaardige vertrouwen
de zee laat hen in schoolslag verder gaan.

Rik van Boeckel

als een soort helicopter vliegt Rik van Boeckel over ons heen – over het strandgebeuren heen – met zijn helicopterblik verlaat hij ons dichters in die prachtige laatste strofe en laat ons achter met onze kwetsbaarheden. rik vliegt er aan voorbij – heerlijk relativerend – haha – dank je wel rik

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter