GERDIN LINTHORST: ‘Als we de wereld niet meer begrijpen, hoeven we alleen maar af en toe een boek te pakken.’

“Het wordt tijd om naar een onderduikadres om te zien.

Gerdin in januari 2016 – en nog steeds actueel. ons onlangs overleden wonderkind – onze top columniste – op de vrijdag brengen we haar nog steeds hier op de site een eerbetoon met het herhalen van een aantal columns.

gerdinx

.

Goedendag poëten en anderen,

Het zijn interessante tijden. Met ijzeren consequentie worden her en der lieden met verderfelijke opvattingen tot het hoogste ambt verkozen. Zoals dat in benarde periodes al eeuwenlang gebeurt. Geen idee waar dit catastrofale instinct vandaan komt. Of het moet een zeer cynische grap zijn van een schepper met gedragsproblemen.
Op dit moment regeert in Hongarije een man die zijn land heeft opgeborgen achter solide hekken, in Rusland en in Polen iemand die de vrije pers het zwijgen oplegt, overigens met instemming van de bevolking. In Frankrijk is dochter Le Pen volledig salonfähig geworden, in Nederland stoomt Wilders op 41 zetels af en in Amerika, dat alles in het groot doet, zo ook zijn stommiteiten, wordt een krankzinnige genaamd Trump door velen serieus genomen. En inmiddels lachen alle voornoemden in hun vuistje na de aangiften van zo’n vijfhonderd vrouwen tegen aanrandende vluchtelingen.
Het wordt tijd om naar een onderduikadres om te zien.
En toch is er niets nieuws onder de zon. De huidige bootvluchtelingen werden vooraf gegaan door de Vietnamezen en eerder door miljoenen hongerige Duitsers en Ieren. Wat nu de Middellandse zee is, een graf voor velen, was eind negentiende eeuw de Ierse zee, waarover men richting Liverpool zwalkte.
Met een beetje goed wil kan men zelfs de Noormannen onder de bootvluchtelingen rekenen. Alleen waren zij zo verstandig om hun tijd niet te verdoen met asielprocedures maar onmiddellijk tot de aanval over te gaan.
Veel is veranderd, nog meer hetzelfde gebleven. Neem de kloof tussen arm en rijk. En in reactie daarop de trotse burchten die ooit in Europa ‘arbeidersparijen’ werden genoemd. Elk zichzelf respecterend land had er een. Behalve Amerika, maar dat land heeft zichzelf altijd om geheel andere, vrij onbegrijpelijke redenen gerespecteerd. De ‘arbeiderspartij’ is verworden tot een ‘linkse’ partij. Op zich niet geheel onbegrijpelijk want de arbeider is ook niet meer wat ie was. Maar inmiddels is dat begrip ‘links’ volledig uitgehold en van geen betekenis meer.
Wie het aloude arbeidersideaal nog steeds stillekens koestert en geroerd de VARA-serie De Strijd heeft bekeken, die weent met stokoude tranen. Maar het is allemaal eerder gebeurd en met een beetje actieve hersencellen kan men voorspellen hoe het verder gaat.

 

gerdinx
In ieder geval schrijver Alfred Döblin (Berlin Alexanderplatz) kon dat. In 1934 al, twee jaar voordat koningin Juliana de opening van de Olympische Winterspelen bijwoonde in gezelschap van de heer Hitler.
In 1934 schreef banneling Alfred Döblin in zijn roman Pardon wird nicht gegeben:
‘De arbeiderspartij bestond al lang maar ze was door de industriële groei en de aanhoudende vrede op een punt gekomen dat ze steeds meer met de overige groepen van de bevolking, tegen wie ze oppositie behoorde te voeren, vergroeid raakte. Er was beslist niemand die het waagde haar mooie vlammende, hartverheffende ideaal opzij te zetten, maar men bracht het met een zekere bedaardheid naar buiten, met het oog op het zonder twijfel eveneens niet te versmaden hartverheffende ideaal van een koninklijke, zegevierende staat, waarin iedereen gedijde en men zelf dapper mee wilde gedijen.’
Als we de wereld niet meer begrijpen, hoeven we alleen maar af en toe een boek te pakken.

.

Met hartelijke groet,
Uw DinLin.

 

 

 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Mevrouw Linthorst, zeer bedankt voor uw column.
    In geen jaren genoot ik meer na het lezen van een rubriek.
    Joop Komen

Laat een reactie achter